Меню Затваряне

Разширени вени – лечение благодарение на кинезитерапия

От разширените вени най-често боледуват тази част от населението, чиито професии са обвързани с по-продължително стоене в изправено положение – това са продавачи, аптекари, фризьори, бармани и др.

По време на бременността също би могло да се образуват разширени вени – поради статичното обременяване.

Какво са всъщност разширените вени?

Вените са кръвоносни съдове, които отвеждат кръвта от капилярите отново към сърцето. Заболяват най-вече венозните съдове в краката. Често по вътрешната част на бедрото и подбедрицата. Разширени вени се наричат още и варици.

Заради недостатъчност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, образува се венозен застой – те се преизпълват, втърдяват се, появява се умора, тежест, отоци около глезените и колената и болка при вървене.

Освен с конвенционална медицина може да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лечение с движение. Тя цели :

-общо тонизиране на тялото

-нормализиране на цялостното циркулиране на кръвта

-ускоряване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените

-предпазване на венозните стени от преразтягане и загуба на еластичност

-отстраняване на тромбоемболични усложнения и създаване на възпалителни процеси

-понижаване на симптоминте на болка и нормализиране на способността на крайниците


Удачно за боледуващите от разширените вени е да практикуват тичане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с бягаща пътека.
Противопоказни са: тренировка с тежести, застояване прав, усилия с продължително задържане на дишането.


Кинезитерапията включва дейности, като започват от малки към големи стави.

Първо тренираме по-малките стави. Примерно упражнения с въртене на глезените, точно след това преминаваме към големите стави – тази на коляното – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с вдигната горна част на тялото) се вдига кракът нависоко и се прибира обратно. Използват се и главноразвиващи упражнения – за абсолютно цялото тяло.

Упражненията трябва да се вършат от различни стартови положения.
Нужно е да се сменя и височината , на която е стъпил долния крайник – прави се упражнение със сложени една или 2 възглавници под него, после възглавниците се махат и се върши упражнението без тях.

За стандартната профилактика на разширени вени горещо се препоръчва сутрин преди ставане от леглото да се обуват ластични чорапи.Те не бива да се носят по-дълго време, понеже това води до намаляване тонуса на мускулатурата на долни крайници.


Необходимо е да избягаме от мързеливия начин на живот.Нужно е да сме повече активни – да не заседяваме много често пред компютъра и телевизора. Разходката винаги е незаместима и доставя значително повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Виж повече: болки във врата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *