Меню Затваряне

4 често срещани грешки при лечение на псориазис

Повечето от нас са наясно, че псориазисът засяга кожата, причинявайки червени, сухи, раздразнени петна – известни като плаки .

Отвъд тези лесни за забелязване неща, има обаче и детайли, за които ние не знаем и често правим грешки.

4 често срещани грешки при лечение на псориазис

След детайлно проучване и консултация със сайта за лечение на псориазис https://psoriasis-treatment.eu/псориазис/, ние отговаряме на най-глемите заблуди за тази болест.

Хората с това разстройство често не разбират за това как то влияе на живота им, какво точно представлява и къде са най-чеситите грешки

Грешка 1: Псориазисът е временен проблем

„Мисля, че псориазисът е по-скоро заболяване, отколкото състояние на кожата, тъй като няма лечение“, казва д-р Еми Грабер, лекар в Института по дерматология в Бостън и свързан клиничен инструктор в Североизточния университет.

Често хората си мислят, че Псориазисът предизвиква и акне.

Това не трябва да омаловажава другите състояния, които може да имате като акне, което със сигурност може да бъде проблем за много хора.

Но в много случаи акнето може да се изчисти завинаги, докато псориазисът не може. Лекарите трябва да се научат да го управляват и пациентите да се научат да живеят с него.

Грешка 2: Псориазисът засяга само светлата кожа.

Псориазисът не прави разлика въз основа на цвета на кожата – всеки може да бъде засегнат от това хронично състояние на кожата, въпреки че може да изглежда малко по-различно при тези с по-тъмен тон на кожата.

При по-тъмни тонове на кожата плаките от псориазис могат да изглеждат по-лилави.

Това е по-скоро лилав цвят със сиви люспи – зачервяването може да бъде много трудно да се види.

А при пациенти с кафяви плаки, което също може да се случи, диагнозата може да е доста объркваща.

Грешка 3: Всички симптоми на псориазис са налице

Най-честата форма на псориазис причинява сухи, повдигнати, зачервени кожни петна, покрити със сребристи люспи, които обикновено се появяват на лактите, коленете, кръста и скалпа.

Плаките могат да причинят мъчителен сърбеж, парене, болезненост и дори кървене.

По-малко познатите симптоми на псориазис са видими с просто око, като набраздени нокти, а в някои случаи и подути и сковани стави.

Една четвърт от пациентите с псориазис може да имат болки в ставите

Те често не осъзнават, че болките в гърба или пръстите им могат да бъдат свързани с кожните проблеми.

Дерматологът може да им помогне да установят тази връзка и да диагностицират псориатичен артрит.

Грешка 4: Псориазисът се причинява от неща, които правите (или не правите) по кожата си.

Много хора смятат, че възпалението е резултат от недостатъчно къпане през седмицата или използване на грешен продукт за грижа за кожата.

В случаите, когато псориазисът причинява зачервяване и лющене на скалпа, пациентите са склонни да мислят, че шампоанът е твърде много – или обратно.

Но псориазисът не е резултат от лоша хигиена или използване на грешен тип продукт. Въпреки че точните причини не са напълно изяснени, се смята, че това е проблем с имунната система, който кара кожата да се регенерира с по-бързи от нормалните темпове, което води до тези люспи и червени петна.